Skip links

Cadrul legal al activitatii de paza

Paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor - Cadrul legal

Problema securitatii persoanei  a fost din totdeauna o sarcina importanta pentru orice societate si orice stat, deoarece fara asigurarea acesteia nu poate exista nici statul, nici persoana. De-a lungul timpului , securitatea era privita fie ca mentinerea suveranitatii statului prin consolidarea frontierelor acestuia (securitatea externa), fie ca suprimarea pericolelor interne – generate de infractori, opozitie, diferite alte probleme (securitate interna). La inceputul perioadei istoriei moderne   se constata o concentrare  pe  crearea conditiilor de securitate pentru viata persoanei 

         In prezent in literatura de specialitate, o atentie distincta se acorda securitatii persoanei in ipostaza sa de element component al securitatii nationale si internationale. securitatea este privita ca un fenomen fara de care nu se poate dezvolta normal nici persoana, nici organizatia sociala, nici societatea, nici economia si, cu atat mai mult, nici statul. 

In acest context , organele legiuitoare din Romania , au adoptat o serie de acte normative care reglementeaza activitatile din domeniul pazei si securitatii persoanelor ,   obiectivelor, bunurilor si  valorilor.

Instrumentele aflate la indemana statului pentru punerea in practica a acestui obiectiv de politica social sunt fie institutiile specializate ,respective  fortele armate, politia , jandarmeria si alte entitati fie agenti economic specializati in prestarea serviciilor de paza si protectie. 

Reglementatea acestui sector de activitate este facuta prin intermediul urmatoarelor acte juridice

In postarile viitoare vom face o analiza de prezentare si explicare a acestor acte normative, in paralel cu mentionarea  sanctiunilor   care pot fi aplicate in caz de nerespectare a prevederilor legale.